Ιστορία της ρομποτικής
Curiosity
Curiosity με λέιζερ
Curiosity
Ανιχνευτής στον Άρη
Deep Impact, διαστημικός ανιχνευτής μετά τον διαχωρισμό του κρουστικού (καλλιτεχνική ερμηνεία)
Ανιχνευτής στον Άρη
Discovery Program (1992–2011)
Το Πρόγραμμα της NASA Discovery είναι μια σειρά από αμερικανικές επιστημονικές διαστημικές αποστολές χαμηλού κόστους που εξερευνούν το Ηλιακό Σύστημα. Ιδρύθηκε το 1992 για να εφαρμοστεί το όραμα του τότε διαχειριστή Daniel S. Goldin της NASA, που ήταν της άποψης "γρηγορότερα, καλύτερα, φθηνότερα". Οι αποστολές Discovery διαφέρουν από τις παραδοσιακές αποστολές της NASA όπου οι στόχοι είναι προκαθορισμένοι.
Mars Science Laboratory (2011)
Μια αποστολή της NASA, το Mars Science Laboratory (MSL), είχε σκοπό να προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη και να λειτουργήσει ένα rover το οποίο ονομάζεται «Curiosity». Ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και προσγειώθηκε με επιτυχία στις 6 Αυγούστου του 2012 στον Άρη. Εκεί θα βοηθήσει στην αξιολόγηση κατοικησιμότητας του Άρη. Μπορεί να αναλύσει χημικά δείγματα και συλλέγει δείγματα εδάφους και τρυπάει βράχους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα λέιζερ και αισθητήρα.
Ρομπότ με την ευρεία έννοια μπορούν να θεωρηθούν και τα αυτοματοποιημένα διαστημόπλοια (μη επανδρωμένα), που χρησιμοποιούνται για διαστημικές έρευνες, καθώς και ειδικές κατασκευές όπως, για παράδειγμα, η σοβιετική σεληνάκατος Lunokhod-1, η οποία καθοδηγούνταν με ασύρματο από τη Γη.
Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της ρομποτικής επιστήμης είναι στον τομέα της εξερεύνησης και μελέτης του διαστήματος. Τα ρομπότ είναι πιο ανθεκτικά από ότι ο άνθρωπος στις δύσκολες συνθήκες του διαστήματος, και έτσι μπορούν να ταξιδέψουν στα πιο απομακρυσμένα μέρη του γαλαξία μας! Η συμβολή των ρομπότ στην εξερεύνηση του σύμπαντος είναι τεράστια. Ακριβώς επειδή τα ρομπότ δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά μηχανήματα, οι επιστήμονες μπορούν να τα σχεδιάσουν έτσι, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τις εργασίες για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί ακόμα και σε συνθήκες πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Παρακάτω αναγράφονται δύο διάσημες αποστολές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα οχήματα (robot).